TRAGICKÝ POŽIAR v Domove sociálnych služieb si vyžiadal jednu obeť

21.12.2021 Humenné

Osadné 21. decembra (TASR) - Stav deviatich klientov a jednej zamestnankyne po nočnom požiari v Domove sociálnych služieb (DSS) v Osadnom je stabilizovaný. Pre TASR to uviedol riaditeľ Centra sociálnych služieb (CSS) Zátišie Ján Šrenkel, pod ktoré DSS patrí.

Požiar si zamestnanci všimli okolo 02.30 h na prvom poschodí. "Pri vstupe do miestnosti, po otvorení dverí, sa začal z priestorov valiť dym spôsobený požiarom. Zamestnankyne a privolaní zamestnanci začali požiar hasiť s použitím hasiacich prístrojov a zároveň evakuovať prítomných prijímateľov. Požiar ohlásili na tiesňovú linku 112 a pokračovali v evakuačných a záchranných prácach," povedal Šrenkel.

Ako skonštatoval, pri požiari prišiel o život jeden prijímateľ sociálnych služieb. Deväť klientov, ktorí sa nadýchali splodín, hospitalizovali podľa jeho slov v Nemocnici Snina. "Ich stav je nateraz podľa vyjadrení lekárov stabilizovaný. Jedna zamestnankyňa bola hospitalizovaná s popáleninami ruky," priblížil riaditeľ.

Ďalšie práce na uhasení požiaru a záchrane prijímateľov pokračovali za účasti všetkých záchranných zložiek - hasičov, policajtov a záchrannej zdravotnej služby. Svoju činnosť začal aj krízový tím zariadenia pod vedením riaditeľa zariadenia a starostu obce Osadné.

Humenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) podľa jeho hovorkyne Daši Jeleňovej, ako zriaďovateľ vyjadruje ľútosť na nešťastnou udalosťou. Nateraz je podľa jej slov situácia zastabilizovaná, objekt je obývateľný a je zabezpečený chod zariadenia.

"O príčinách nešťastia je nateraz priskoro hovoriť, okolnosti i rozsah škôd prešetrujú experti policajných i hasičských zložiek. Na mieste je aktuálne i vedenie Odboru sociálnych vecí a rodiny Úradu PSK, kraj bude nápomocný pri rýchlom a promptnom odstránení dôsledkov tejto mimoriadnej udalosti, aby sa život v DSS čo najskôr dostal do normálu a aj blížiace a sviatky boli čo najprívetivejšie," povedala Jeleňová.

Z pohľadu nastavenia bezpečnostných noriem a ochrany zdravia bolo a je spomenuté zariadenie podľa jej slov jedno z napríkladnejších.

"Tak, ako každé iné zariadenie tohto typu, má svojho bezpečnostného technika s vypracovanými postupmi a opatreniami. Navyše CSS Zátišie vrátane Domova sociálnych služieb v Osadnom prešlo pred pár mesiacmi hodnotením kvality Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s prizvaním externých hodnotiteľov a dosiahlo najvyššie možné hodnotenia z pohľadu kvality služieb, personálneho zabezpečenia, ubytovania vrátane nastavenia a dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP)," dodala Jeleňová.

 

Vyberte región